FANDOM


Bea Tange Jørgensen
Bea
Personalia

Navn Bea Tange Jørgensen
Kjønn Kvinne
Født Senest 1967[1]
Bosted Ukjent fengsel
Karriere
Tidligere yrker Eier av Cæsarions Hage (2011-2012) på Hotel Cæsar
Containervasker (2011)
Stuepike (2009-2011) på Hotel Cæsar
Familie
Far Halvard Jørgensen
Mor Vigdis Tange [2]
Barn Runa ()
Forhold
Tidligere partnere Jan Stang Engeland (1992) ()
Ørjan Sagen (?-2000)
Svein Krogstad (2009-2010)
Alexander Löw (2010)
Roger Nyman (2011-2012)
Pelle Krogstad (2012)[3]
Serieinformasjon
Sesonger 26-29
År 2009-2012
Skuespiller Lone Klein


Før serienRediger

Bea Tange Jørgensen ble født som datter av Halvard Jørgensen og Vigdis Tange. På et tidspunkt forlater faren familien, og Bea mister fullstendig kontakten med ham. I 1992 innleder hun et forhold til Jan Stang Engeland, et forhold som resulterer i at hun blir gravid. Jan viser seg imidlertid å være gift med en annen kvinne, og gjør det slutt med Bea før hun får fortalt ham at hun er gravid. Hun er redd for at Jan ikke vil ha noe med barnet å gjøre dersom han får vite om det, og dette fører til at datteren Runa vokser opp uten å vite hvem sin biologiske far er. Bea blir etter hvert sammen med Ørjan Sagen, en tvilsom mann som driver med smugling av narkotika. Dette får store konsekvenser for Bea, når det i år 2000 blir funnet heroin i bilen hennes, og hun blir dømt til ni års fengsel. Hun mister foreldreretten for datteren, og Runa havner i fosterhjem. I fengselet tar Bea utdanning innen hotellfag, som hun fullfører med toppkarakterer. Hun blir beskrevet som en praktfange, og det er ingenting å si på oppførselen. Hele eller deler av straffen har blitt sonet på Bredtvedt kvinnefengsel [4].

I serienRediger

En representant fra organisasjonen Ny start, Pia Løken, oppsøker Hotel Cæsars hotellsjef Eva Rosenkrantz for å søke om jobb til Bea, som snart løslates. Eva sier først nei, med tanke på Beas fortid som fange, men etter en samtale med Bea ombestemmer hun seg. Første gang vi ser Bea er i sesong 26 episode 3. Hun får jobben som stuepike. Etter løslatelsen og suksessen med ny jobb kontakter hun datteren, som tvert konstaterer at hun ikke vil ha noe med moren å gjøre.

Pelle Krogstad, hotellets portier, begynner fort å mobbe Bea fordi han mener hun smisker med sjefen. Pelles fetter, resepsjonssjefen Svein, får derimot et godt øye til Bea, og prøver å imponere henne på ulike vis. Han later blant annet som at han jogger til jobben slik som hun gjør. Bea blir etter kort tid lei Pelles oppførsel, og konfronterer ham. Pelle skjønner alvoret og bedrer oppførselen mot Bea, og blir i tillegg, slik som fetteren, også forelsket i henne.

De to fetterne konkurrerer på ulike vis om hennes gunst, men til slutt er det Svein som trekker det lengste strået og blir sammen med Bea. Om hennes fengselsfortid får hun seg derimot ikke til å fortelle sin nye kjæreste. Hemmeligheten setter forholdet i fare når Beas fengselsvenninne Renate Andersen kommer til hotellet og spør etter henne. Svein, som er resepsjonssjef blir dermed spurt om hvor hun er å finne, og de to havner i en samtale. Hun avslører at Bea har sittet i fengsel, og Svein blir rasende når han finner ut at alt hun har fortalt ham er løgn. Svein innser heldigvis at det ikke har vært lett for Bea, særlig med datteren hun ikke har foreldreretten over. Beas problemer fortsetter når hun ender opp med å bli kastet ut av leiligheten sin som følge av at hun ikke kan betale husleia. Svein stiller opp og lar henne flytte inn hos seg selv, og hun sier opp leiekontrakten for sin gamle leilighet.

Når Svein får høre at Beas datter Runa snart har fødselsdag, bestemmer han seg for å kontakte Ny start-representanten Pia Løken og prøve å få ordnet et møte mellom mor og datter. Pia tar kontakt med Runa, som først sier nei, men senere bestemmer seg for å la moren treffe henne på selveste bursdagen hennes. Bea blir fra seg av glede over å endelig kunne møte datteren igjen, og kjøper en iPhone i presang. Den som dukker opp på møtestedet er imidlertid ikke Runa, men fosterfaren Børre Hansen. Runa har trukket seg. Hun gir fra seg presangen og går nedtrykt hjem. Dagen etter prøver hun å ringe Runa, men finner fort ut at både fosterforeldrene og datteren har fått hemmelig nummer. Bea er imidlertid heldig, siden ekskjæresten Ørjan dukker opp. Han vil i utgangspunktet ha alibi for et ran han har begått, og bruker det faktum at han vet hvor Runa bor, som pressmiddel. Hun gir han ikke noe alibi, og Ørjan blir nødt til å rømme landet.
Bea møter Runa på ICA

Bea møter Runa på ICA. Foto: TV 2

Før han gjør dette, blir han bitt av dårlig samvittighet, og gir Bea adressen og nummeret før han drar. Hun prøver på ulikt vis å kontakte datteren, men skjebnen slår til slutt til, og Bea treffer Runa på ICA, hvor det viser seg at hun jobber. Dagen etter oppsøker Runa Bea på hotellet, og Bea ber Runa møte henne på en kafé senere på dagen. Der forteller Runa at hun skal flytte til Hammerfest. Da Bea finner ut at Runa ikke vil flytte, tilbyr hun henne å bo hos henne selv og Svein. Runa takker først nei, men ombestemmer seg og sier ja. Bea ønsker å snakke ut med Runa om tiden hun var i fengsel, men det ønsker ikke Runa, som vil glemme det. Fortiden får de allikevel til slutt pratet ut om, og de legger dette bak seg. Svein har lenge hatt et særdeles dårlig forhold til Anker-Hansen-familien eierne og driverne av Hotel Cæsar. Når han som følge av nedskjæringer ender opp med å få sparken, blir det bokstavelig talt krig mellom Krogstad- og Anker-Hansen-familien. Bea ser ikke på familien med samme øyne som Svein og fetteren, og forbarmer seg over Eva som sliter på hjemmefronten. Hennes oppfatning av familien endrer seg likevel raskt etterpå, da Eva mister en ring verdt 300 000 kroner. Ingen andre enn Bea selv får skylden for å ha stjålet den. Hun hevder sin uskyld, men Eva tror henne ikke. Når ringen imidlertid blir funnet av en renholder, må Eva innse at hun tok feil.
Bea i brudekjole

Bea i brudekjole før det planlagte bryllupet med Svein Krogstad. Foto: TV 2

Å konfrontere Bea tør hun ikke, og istedenfor gir hun vekk dyr konfekt og gratisopphold på et utenlandsk Hotel Cæsar. Gaven faller ikke i smak, og Bea har nå samme oppfatning som Svein og Pelle om hva slags folk Anker-Hansen-familien egentlig er. Det hun imidlertid ikke vet, er at Runa har blitt sammen med arvingen til hele Anker-Hansen-imperiet: Georg Anker-Hansen jr.

Bea finner ut om det forbudte forholdet når hun fersker Runa og Georg midt i et kyss. Hun har vanskeligheter med å akseptere det, men må til slutt innse at datteren elsker gutten, og at kjærligheten ikke kan hindres. Likevel opplever hun at kjærligheten faktisk kan la seg hindre. Svein frir nemlig kort tid etter, og hun takker ja. Før bryllupet stikker Svein imidlertid av, og hun sitter igjen alene. Mannen legger igjen en brev hvor han forteller at han trenger tid til å tenke gjennom saker og ting. Det tar flere måneder før han kommer hjem igjen, men hjem kommer han til slutt, og de forsones − nå skal det endelig bli bryllup.

Bea før hun blir arrestert

Bea etter at politiet fant narkotikaen i skapet hennes. Foto: TV 2

Bea blir arrestert

Bea blir arrestert. Foto: TV 2

Like etter melder Bea Anker-Hansen-konsernet til Arbeidstilsynet etter at de blir nektet å leie Ingeborgsalen til bryllupet. Arbeidstilsynet finner flere brudd på arbeidsmiljøloven, men velger å la konsernet slippe med en advarsel. Så lett lar imidlertid ikke Jens August Bea slippe unna når han finner ut at det var hun som meldte inn konsernet. Han får en bekjent av seg til å plante narkotika i Beas skap på personalrommet, og melder dette til politiet. Politiet kommer til hotellet og gjennomsøker Beas skap, og finner narkotikaen. Bea blir arrestert. Goggen og Svein jobber etter dette sammen for å finne bevis som kan frifinne Bea, og klarer dette. Dermed blir Bea sluppet fri, og bryllupsplanleggingen kan fortsette. Uheldigvis får Svein nok en gang kalde føtter, og drar for godt.

Etter det mislykkede forholdet med Svein går Bea gjennom en vanskelig periode. Etter å ha holdt seg hjemme i flere dager begynner hun til slutt å gå ut og møte andre mennesker igjen etter oppfordring fra både Runa og Pelle. På en sammenkomst med flere av kollegene blir hun kjent med hotellrestaurantens sommelier, Alexander Löw. Etter et par møter blir de kjærester. Det blir imidlertid et kort forhold, siden Bea oppdager at Alexander har følelser for Runa, og sågar har tatt pikante bilder av henne med mobilen sin mens Runa sov.

Bea og Runa flytter nå ut av Sveins gamle leilighet, og får seg heller sin egen leilighet. Den nye resepsjonssjefen Roger Nyman blir også boende der en periode mens leiligheten hans repareres for vannskader. I denne tiden utvikler han og Bea et forhold. Roger har en datter, Vanessa, fra tidligere ekteskap. Vanessa og Runa er ganske ulike og har problemer med å forholde seg til hverandre. De kommer imidlertid til enighet for foreldrenes skyld.

Caesarionshage

Bea under åpningen av Cæsarions Hage.

Når Roger får et tilbud om å jobbe på et cruiseskip, sier Bea opp jobben sin og søker jobb på skipet. På grunn av hennes kriminelle fortid får hun ikke jobb, og hun får heller ikke tilbake jobben sin. Til slutt ender hun opp med å få jobb som container-vasker, men Mona Lizzie sørger for at hun får søke jobben som blomsterbutikkeier i lobbyen. Bea får jobben, og starter kort tid etter Cæsarions Hage. Etter en stund ansetter hun en tidligere «medinnsatt», Veronica Fasting, som medarbeider i butikken. Butikken støter på økonomiske problemer, og Veronica finner en billigere leverandør til Bea. Det viser seg at Veronica i virkeligheten får en kamerat av seg til å smugle blomstene fra Nederland. Da Bea oppdager dette, vil hun først avslutte avtalen, men på grunn av pengeproblemene innser hun at hun ikke har noe annet valg enn å fortsette smuglingen. Runa finner ut av smuglingen, og Bea greier ikke å holde smuglingen hemmelig lenger. Bea bestemmer seg for å gå til politiet og fortelle sannheten, og ender opp med å få en bot på 30 000 kroner.

Roger får tilbakesmell på skatten, og må betale en stor pengesum tilbake. Dette og Beas bot fører til at familien havner i økonomisk krise, og må gå så langt som å kreve husleie av døtrene og selge diverse eiendeler. Problemene går til slutt utover forholdet, og etter utallige krangler blir det slutt mellom Roger og Bea. Etter en stund finner hun tonen med bestevennen Pelle. I samme periode får Runa diagnosen leukemi med 50% sjanse for å overleve, og Bea må tilbringe mye tid på sykehuset sammens med datteren. Dermed blir blomsterbutikken holdt stengt og Bea mister mye inntekt. Pelle tilbyr seg å kjøpe opp butikken slik at de eier den sammen og Bea slipper dermed å selge butikken.
Bea med syk Runa

Bea gjør alt for å redde sin kreftsyke datter. Foto: TV 2

Etter en stund begynner Runa å tenke på hvem faren hennes er, men Bea vil ikke fortelle det. Bea bestemmer seg for å lyve og si at hun ikke vet hvem faren til Runa er. En dag bestemmer Bea seg for å likevel oppsøke Jan Stang Engeland, faren til Runa, i Lillestrøm for å fortelle at han har en datter. Jan tar ikke dette lett og kaster Bea ut av butikken sin. Når Bea neste dag kommer inn i lobbyen, ser hun at Jan er der, og at han snakker med Runa. Bea tror at Runa vet at han er faren hennes, så Bea sier unnskyld til Runa. Runa forstår ikke hva Bea snakker om, men skjønner etter hvert tegningen. Bea gjør deretter alt for å ordne opp med Runa, men Runa vil ikke. Bea bestemmer seg for å skrive et brev, og Runa tilgir til slutt Bea.

Bea og Jan synger nattasang

Bea og Jan synger nattasang til Runa over mobil

Pelle frir til Bea

Pelle frir til Bea

Etter at Runa får vite at hun er frisk blir Bea kjempeglad og feirer med Storm, Runa og Jan i lobbyen. Etter at en mann dør i lobbyen må Pelle, Bea, Jan og Storm dele rom, noe som plager Pelle. Pelle blir sjalu på Jan når han ser hvor god kontakt han har med Bea. Til slutt frir begge to til hverandre på hotelltaket.

Kort tid etter isolasjonen blir Runa nok en gang kreftsyk, og det eneste som kan redde henne, er en beinmargsdonasjon. Ingen av Runas nærmeste matcher, og når Jan ikke vil la seg teste fordi han ikke tror på legemedisiner, renner det over for Bea som slår ned Jan. Jan får store skader i hodet, og blir lagt i koma. Bea sørger for å få han testet, og det viser seg at hans beinmarg matcher. Lykken varer ikke lenge, for politiet finner ut at det ligger noe kriminelt bak Jans ulykke. Pelle bestemmer seg for å ta straffen for Bea, og de gifter seg kort tid før han blir arrestert slik at Bea vil få ansvaret for Cecilia. Da Jan dør av skadene, får Bea så dårlig samvittighet at hun velger å si sannheten til politiet, og blir arrestert.

Beas siste scene sesong 29

Bea blir arrestert. Foto: TV 2

Bea havnet i fengsel, og forsvant fra serien. Hun ofret sin frihet så datteren kunne få Jans beinmarg, men offeret var dessverre forgjeves: Runas kreftsykdom blusset atter opp igjen, og det ble klart at utgangen ville være dødelig. Runa skrev avskjedsbrev som hennes kjente skulle få etter at hun var borte, og et av brevene var addressert til "Mamma". Men siden skuespiller Lone Klein alt var ute av serien, fikk seerne aldri vite hvordan den fengslede Bea taklet sin datters død.

Pelle forble på skjermen, men ingenting mer er blitt sagt om hans ekteskap med Bea, eller om han besøker henne i fengselet. I flere år var Pelle ikke i noen forhold til andre kvinner, som om han forsøkte å være tro mot Bea. I 2015 havner han til slutt til sengs med Caroline etter hennes pågående tilnærmelser. Hvorvidt Caroline overhodet vet at Pelle er gift, er uklart. Etter at det ble slutt med Caroline, forsøker Pelles nevø Joey Krogstad uten hell å få i gang kjærlighetslivet hos sin onkel; igjen nevner ingen Bea eller det faktum at Pelle er gift.

Galleri


ReferanserRediger

  1. Bea forteller i episode 118 i sesong 26 om tanten, som døde da hun var tolv, og om mormoren, som døde tretti år etter dette.
  2. Under episode 64 i sesong 27 snakker Bea med sin far, og da nevner han at Vigdis ikke ga han invitasjonen til dåpen. Utifra dette kan man anta at hun er Beas mor.
  3. Siden Pelle og Bea ble gift og tydeligvis ennå er det etter at hun gikk i fengsel, er det uklart om de bør anses som nåværende eller tidligere partnere. Det er ukjent om Pelle holder en viss kontakt med sin fengslede kone; det gikk også flere år før han første gang var "utro" mot henne (med Caroline).
  4. I episode 26 i sesong 26 forsnakker Bea seg ovenfor Pelle Krogstad og forteller at hun har vært på Bredvedt.