FANDOM


Edith Holte
Edith Holte
Personalia

Navn Edith Holte
Kjønn Kvinne
Død 26. mai 2014
Familie
Barn Eva
Eddie
Barnebarn Jenny Augusta
Forhold
Tidligere partnere Hans Fredrik Rosenkrantz
Tidligere elskere Georg Anker-Hansen (1978)
Serieinformasjon
Sesonger 30
År 2013-2014
Skuespiller Bente BørsumFør serienRediger

BabyEva

Den unge Helene Rosenkrantz (t.v.) med sin nyfødte datter Eva. Foto: TV 2

Helene Rosenkrantz, senere kjent som "Edith Holte", er Hans Fredrik Rosenkrantzs tidligere kone. Hun fikk datteren Eva med ham i 1975. Senere på 70-tallet innleder hun et forhold til Georg Anker-Hansen, noe som resulterer i at hun blir gravid og føder sønnen Edvin i 1978. Hans Fredrik syntes dette var skammelig, og ba derfor Georg om å "ordne opp etter seg", og lille Edvin ble dermed plassert hos fiskeren Trisaksen på Fugleholmen. Helene maktet ikke å se sin lille sønn leke i nabolaget uten å kunne ha kontakt med ham, og ba derfor Georg om å regissere og iscenesette hennes død bare noen få år senere. Han gikk med på å hjelpe henne på den ene betingelsen at hun aldri igjen skulle oppsøke medlemmer av familien Anker-Hansen, familien Rosenkrantz eller andre hun kjente, og selv om det var vanskelig, følte hun at hun ikke hadde noe valg og godtok dermed Georgs harde krav. Så snart omverdenen trodde at Helene Rosenkrantz var død og begravet, startet hun et nytt liv som Edith Holte sammen med Edvin. Alle med unntak av Georg, Gerda Skogstad, Advokat Danielsen og Trisaksen trodde at Helene hadde dødd av hjerneslag som følge av en ulykke under sjøsetting av et av Rosenkrantz-rederiets skip. Den eneste personen hun holdt kontakten med etter å ha fått ny identitet, er tidligere hyttenabo Gerda på Fugleholmen.

Edith var nå alene med lille Edvin, men selv om hun var arbeidsledig alenemor hadde hun bedre råd enn andre enslige mødre, ettersom Georg forsørget dem. De kunne gå i teateret når de ville, spise ute, og til og med reise på utenlandsferier. Georg betalte også for hele Edvins utdannelse. Edith holder sitt løfte til Georg om å aldri igjen kontakte noen fra sitt liv som Helene, verken datteren eller andre, selv etter Georgs død i 1999. Det eneste hun har etter datteren er fotografier; et av henne selv med Eva som nyfødt, og en kopi av Anker-Hansen og Rosenkrantz' felles familiebilde. Hun blir dement tidlig på 2000-tallet, og får i 2001 plass på Furulund sykehjem.

Helenerosenkrantz

Edith (Helene) på sent syttitall, sammen med Hans Fredrik Rosenkrantz (t.v.) Foto: TV 2

I serienRediger

EdvinEdithOleUlrik

Edvin tar seg av den demente Edith, uten å ane at Ole Ulrik Danielsen observerer dem. Foto: TV2.

I 2013 er den aldrende Edith stadig dement, og er ikke i stand til å forstå at hun faktisk bor på Furulund sykehjem, til tross for at hun har bodd der i 12 år[1]. Mannen som skal være hennes nå voksne sønn Edvin, blir gjentatte ganger blitt vist sittende ved sengen hennes. Edith er glad i puslespill, og funderer ofte rundt livets gåte.

Ediths venninne og tidligere hyttenabo Gerda Skogstad forteller i 2014 Juni at den ukjente gutten er et resultat av en affære mellom Georg Anker-Hansen og Helene Rosenkrantz - Evas mor - og at Helene er i live under falsk identitet som Edith Holte på Furulund sykehjem. Eva overhører Juni fortelle dette til Jens August, og drar allerede neste dag til sykehjemmet for å besøke sin mor. Edith kjenner straks igjen Eva når hun kommer inn i rommet, og bekrefter at hun er hennes mor før hun forteller Eva den samme historien som Juni fikk høre av Gerda på Fugleholmen. Edith får allerede neste dag besøk av Eva igjen, men er opprørt etter Junis uventede besøk og ber derfor datteren om å gå.
Edith møter Jenny Augusta

Edith møter sitt barnebarn Jenny for første (og siste) gang. Foto: TV 2

Neste gang Eva besøker henne er hun i bedre humør, men sier allikevel at hun ikke kan ha besøk, dette til tross for at Eva har tatt med sin datter, Ediths barnebarn Jenny Augusta. Edith blir imidlertid klar etter å ha hørt navnet Jenny, og det blir et emosjonelt møte mellom besteforelder og barnebarn.

Da Jens August av sine egne grunner vil bevise at Edvin kanskje ikke er Georgs sønn likevel, får han hele familien DNA-testet og ønsker også å teste Edith. Imidlertid sier Eva nei til å trekke sin mor inn i dette. Jens August oppsøker henne likevel, og får den forvirrede Edith til å tro at han er hennes lege. Slik sniker han seg til å ta en DNA-prøve av henne.

DNA-analysen av familien synes å bekrefte at Edvin er sønn av Georg, mens Jens August ikke er det. Da Edvin antyder at Jens August kan være bror til Eva, og dermed ville ha levd i incest med henne, oppsøker Jens August nok en gang Edith på sykehjemmet og prøver å spørre henne om han kan være sønn av hennes tidligere mann Hans Fredrik. Det er imidlertid ikke noe fornuftig svar å få fra den demente kvinnen.

Edith myrdet

Den døde Edith, myrdet av sin angivelige "sønn" Edvin. Foto: TV 2

Edvin ser gjennom et vindu at Jens August besøker Edith, og virker redd for at hun forteller ham noe han ikke bør vite. Da Jens August har dratt, går han selv inn på rommet til henne. Noen av hennes utsagn da Edvin tiltaler henne som "mamma", tyder på at hun egentlig ikke tror han er hennes sønn. "Du får finne din egen mamma!" sier hun. "Hvem er du?" I en dramatisk vending griper Edvin en pute og kveler Edith med kaldt blod.

Noen uker senere finner Jens August beviser for at Edvin hadde forfalsket DNA-prøven. Det blir etter hvert klart at han ikke er den ekte Edvin (Georgs og Ediths faktiske sønn fra 1978), men en bedrager som egentlig heter Erik. Derfor snakket også Edith til ham slik hun gjorde. "Edvin" setter imidlertid Jens August ut av spill og fortsetter svindelen.

Den virkelige Edvin viser seg etter hvert å være en sliten uteligger nå kjent som Eddie Holte. Han tar etter hvert kontakt med Erik, mannen han solgte identiteten sin til for heroin, og forteller at han nå har vært rusfri i flere måneder. Han vil ha en ny start og vil derfor også besøke moren sin for første gang på lenge. Erik må da fortelle ham at hans mor er død, men han forsikrer at han var der for henne den siste tiden, og at han også var hos henne da hun døde (hvilket jo for så vidt er sant).

Da Juni og Eva etter hvert innser sannheten om "Edvin", besøker de Furulund sykehjem og får tak i oversikten over medisinene Edith fikk, og dødsattesten. De finner ut at hun døde av oksygenmangel, og Eva forstår at "Edvin" må ha kvalt henne.

Erik Askeland, mannen som drepte henne og lot som at han var hennes sønn, vil senere bli skutt og drept av hennes virkelige sønn, Eddie Holte.

TriviaRediger

Når Solveig Vinge i 2013 lister opp personene på familiebildet, kaller hun (i sine egne notater) Evas mor for Edith til tross for at hun het Helene på tiden da bildet ble tatt. Det er ikke blitt forklart hvordan journalisten kunne kjenne til den nye identiteten Helene tok senere, eller hvorfor hun ikke skrev en sak om dette dersom hun faktisk hadde funnet ut av hele historien om Helene/Edith.

Referanser og fotnoter Rediger

  1. Dette blir nevnt i sesong 30, episode 132.

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.

Rundt om i Wikias nettverk

Tilfeldig wiki